Het positieve effect van negatieve KAB

Een goed droogstandsrantsoen helpt koeien in de juiste conditie en met een goed functionerende pens door de droogstand. Het perfecte rantsoen voorkomt bovendien afkalfziekten en andere opstartproblemen. Het geheim? Een negatieve KAB, ofwel: een mild verzurend karakter. De Amerikaans specialist Neil Michael van Arm&Hammer Animal Nutitrion legt het uit.

Neil Michael: “Op een rantsoen met negatieve kation- anion balans (KAB) zijn droogstaande koeien beter in staat calcium uit het botweefsel op te nemen. Dat is de manier om een calciumtekort na het kalven te voorkomen en daarmee ook de beste preventie van afalfziekten. In de VS kennen we dit al 40 jaar. 60 tot 70 procent van de melkveebedrijven past een droogstandsrantsoen met een negatieve KAB toe. Bio-Chlor is een hele effectieve manier om dat te bereiken. In de VS krijgen maar liefst zo’n vier miljoen melkkoeien in droogstandsperiode een rantsoen met Bio-Chlor.”

Hoe ziet het perfecte droogstandsrantsoen eruit?

“De beste voeding in de droogstand is een gemengd rantsoen met mais en gehakseld of gehamerd stro en een minimaal aandeel gras. Met Bio-Chlor zorg je voor de juiste KAB en je voegt ook een hoogwaardig eiwit toe. Dat onderscheidt het van andere producten die zorgen voor een negatieve KAB. Bio-Chlor is bovendien heel smakelijk, daardoor blijven de koeien tijdens de droogstand veel voer opnemen.”

Hoe weet je of het rantsoen de juiste negatieve KAB heeft?

“Een gespecialiseerde adviseur kan de optimale rantsoensamenstelling precies uitrekenen. Hij heeft daarvoor de voederwaardeanalyses van alle rantsoencomponenten nodig, ook van het stro.”

Heb je als veehouder ook zelf grip op de droogstand?

“Aan het vreetgedrag van de koeien in de droogstandsgroep kun je al veel zien. Daarnaast kun je met een simpele pH-meting in de urine controleren of het rantsoen het beoogde effect heeft. In het ideale geval betrek je ook de dierenarts erbij. Deze kan met bloedonderzoek testen op potentiële gevallen van ketose. Met een goed droogstandsrantsoen zal hij weinig gevallen vinden.

Negatieve KAB Neil Michael
Over Neil Michael