Ketose melkkoeien

Ketose bij melkkoeien is vaak de hoofdoorzaak van afvoer op een melkveebedrijf. Ketose heeft namelijk direct invloed op klauwproblemen, melkziekte en verminderde vruchtbaarheid van nieuwmelkte koeien. Wanneer een verse koe in de ketose schiet heeft het direct last van deze gevolgen. Echter, als reden van afvoer wordt een van deze factoren opgeschreven, maar is de eigenlijke oorzaak ketose.

Hoe ontstaat ketose bij melkkoeien

Ketose ontstaat als de energievraag groter is dan het energieaanbod. Oftewel de energieopname. Vaak is het aanbod er wel, maar is de opname van de energie niet efficiënt genoeg. Door het gebrek aan energie wordt de glucogene voorraad in de lever sterk verminderd. Hierdoor gaat ze haar lichaamsreserves aanspreken om aan de behoefte te voldoen. De lever zet dan deze vetten om naar glucogene energie. Het resultaat is dan vaak dat het melkvet bij de nieuwmelkte koeien stijgt. Want het lichaam voert het vet af via de melk of urine.

De stijging van het melkvet wordt dan positief gezien, maar is dan het gevolg van ketose. Hierdoor blijven melkhoeveelheid en melkeiwit dan achter. Het is beter om in de groep 0 tot 60 dagen te kijken naar de grammen melkeiwit.

Lever draait overuren

Naast dat de omzetting van vet meer energie geeft, heeft dit ook invloed op de vorming van ketonlichamen. Ook wel NEFA’s (Negative Esterified Fatty Acids) genoemd. Een reststof dat vrijkomt bij deze omzetting, maar de lever wel moet verwerken / afvoeren. De oprakende voorraad glucogene energie, het omzetten van vetten en het afvoeren van NEFA’s zorgt ervoor dat de lever overuren aan het maken is. Door al deze processen en daarnaast ook nog de gewone processen is het de reden dat de verse melkkoe in de ketose schiet.

Tip! Je kan ketose ook ruiken. Ze ruikt dan erg naar Aceton uit haar bek.

Negatieve energiebalans | TheTransitionCompany | Voorkom ketose

Gevolgen ketose

Mindere melkgift, lagere weerstand (dus eerder kan op uierontsteking e.d.) en een sterk verminderde vruchtbaarheid zijn de gevolgen van ketose. Daarnaast ook klauwproblemen, want de vetten die ze nodig is omgezet te worden naar glucogene energie haalt ze onder andere uit het vetkussentje tussen de klauwen. Dit vetkussentje vervalt dan en dit geeft veel klachten en uiteindelijk kreupele koeien.

Onderschat ook de gevolgen voor de vruchtbaarheid niet. De vorming van de eicel die nodig is voor de volgende tocht, is energie-gestuurd. Door het gebrek aan energie zal deze vorming minder goed plaatsvinden. Dit resulteert in een slechtere vruchtbaarheid (en daar hebben we weer een reden van afvoer).

Let op! De naweeën van ketose kunnen wel 6 weken duren. Een nieuwmelkte koe kan al naar enkele dagen, maar ook veel later in ketose schieten. Hierdoor kan de vruchtbaarheid tot wel 100 dagen na afkalven slecht verlopen.

Voorkomen van slepende melkziekte

Door de melkkoe extra glucose (glucogene energie) te laten opnemen in de eerste 60 dagen van de lactatie, kan er eerder aan de energiebehoefte worden voldaan. Hier kan ketose worden voorkomen en zal dit resulteren om melkkoeien langer op het bedrijf te houden.