Koeien fit de lactatie in met minder problemen

Anton IJsseldijk en zijn vrouw Alieke hebben een melkveebedrijf in Steenderen (Gld). De veehouder streeft naar een goede gezondheid voor zijn koeien. Het zinde hem niet dat het kalven lang een kritiek moment bleef. Dat werd beter toen hij 2 jaar geleden begon met het Bio-Chlor concept. De koeien gaan fit de lactatie in.

 

Waarom zijn jullie Bio-Chlor gaan gebruiken?

“Onze dierenarts zette ons op het spoor. Het droogstandsrantsoen dat we op dat moment gebruikten leverde onvoldoende stabiel resultaat. Ik vond dat we te vaak koeien met melkziekte hadden. Ik was op zoek naar een eenvoudig rantsoen waarmee we de koeien gezond door de droogstand kunnen helpen.”

 

Hoe bevalt het?

“Het Bio-Chlor concept is een praktisch hanteerbaar rantsoen, waarmee je heel goed kunt bijsturen. De specialist van TheTransitionCompany levert prima begeleiding. Je kunt het effect van het rantsoen ook zelf gemakkelijk controleren door de pH in de urine van de koeien te bepalen.”

Koeien fit de lactatie in | TheTransitionCompany
Anton IJsseldijk: “Eenvoudig rantsoen waarmee je problemen als melkziekte kunt voorkomen”

Koeien gaan fit de lactatie in?

“Wat mij vanaf het begin opviel, is de voeropname. De koeien in de droogstandsgroep vreten nu 14 a 15 kg droge stof per dag. Met ons vorige rantsoen was dat veel lager 11 tot 12 kg. Het mooie is dat ze die hoge voeropname na het kalven gewoon doortrekken. Daardoor starten ze makkelijker op, geven biest van hoge kwaliteit en gaan koeien fit de lactatie in.”

“We hebben nu bijna 2 jaar ervaring. Sinds we het Bio-Chlor concept toepassen, hebben we bijna geen last meer van melkziekte of slepende melkziekte en ook geen problemen meer met de nageboorte. Kortom: het werkt!”

 

VOF IJsseldijk – Kloosterman, Steenderen (Gld)

Een veestapel van 135 melkkoeien. Ze behalen een melkproductie van 11.600kg, 4,28% vet en 3,53% eiwit. Bovendien heeft de ondernemer naast het melkveebedrijf ook een kinderopvang samen met zijn vrouw (’t Holthuisje).